Lierspeler De Gevoelige Snaar

 

“Lierspeler De Gevoelige Snaar”

De lier is het oudste snaarinstrument dat we kennen. Al duizenden jaren geleden werd in Mesopotamië dit instrument reeds bespeeld. De oude Grieken kenden dit instrument ook, evenals volkeren in Afrika. Ook kennen we de lier uit de Bijbelse geschiedenis: David die op dit instrument aan Koning Saul zijn vertolkingen liet horen.    Het was Rudolf Steiner – grondlegger van de antroposofie – die voor dit instrument, dat na de middeleeuwen in de vergetelheid was geraakt, een rol zag weggelegd als therapeutisch instrument. Als zodanig wordt zij dan ook veelvuldig gebruikt.              Kenmerkend voor de hedendaagse lier, of moderne lier zo u wilt, is haar tedere klank, de rustgevende werking die ervan uitgaat. Maar de lier kan ook troost geven bij ziekte, trauma’s en verdriet. Liermuziek raakt je ziel. Door mijn Vrije Schoolopvoeding leerde ik de lier reeds vroeg kennen. Ik heb dan ook altijd een innige verbondenheid gevoeld met dit instrument dat ook mij geholpen heeft in moeilijke tijden.

Nu ben ik zover dat ik de klanken van de lier naar buiten kan gaan brengen. Als “Lierspeler De Gevoelige Snaar” kan ik openingen van exposities voorzien van warme, rustgevende klanken. Ook luisterconcertjes in intieme sfeer behoren tot de mogelijkheden.    Ik leg ook contact met ouderen. Zij leven weer op en ervaren muziek als een weldaad. De lier leent zich uitstekend voor het vertolken van klassieke – en volksmuziek. Mijn repertoire behelst voornamelijk klassieke muziek en Keltische volksliederen.

Wilt u mij horen spelen? Kijk en luister dan naar mijn YouTubekanaal “Lierspeler De Gevoelige Snaar”. 

Ik ontmoet u graag.