Mijn trekharmonica’s

Mijn trekharmonica’s

 

U leest hier een serie over mijn trekharmonica’s. In de loop der jaren zijn er enkele aangeschaft, maar tevens ook weer enkelen van eigenaar veranderd. Dit heeft te maken met verandering van smaak, de behoefte om meer met registers te werken, stemming, waar gebruik je een instrument met name voor etc. Standaard heb ik er vier in huis staan: twee C/F gestemde trekzakken en twee G/C gestemde, de meest bespeelde stemsoorten.

 

Hohner Goudbrand

2009

Bij mijn eerste lessen bij Joop van Doorn in Druten, kreeg ik een Hohner Goudbrand te huur. Een uitstekend beginnersinstrument om te onderzoeken of trekharmonicaspelen iets voor je is. Welnu, dit bleek al gauw, want ik was al snel toe aan een instrument dat meer bij mij zou passen.  Dat werd  dus een Serenellini. Nu ik zelf les geef, is het Goudbrandje weer terug in mijn leven, want ik heb er reeds verscheidene via Marktplaats gekocht voor enkele leerlingen uit mijn lesgroep. Nu kunnen zij ervaren hoe een Goudbrand speelt. Zij allen zijn er blij mee en zien dit instrument als opstap naar – mogelijk in de toekomst – een ander type trekharmonica. 

 De Serenellini

Brand New Selli C/F

2009

De Serenellini waar ik op speel is een in Italië gebouwd instrument. Een in C/F gestemde tweerijer met een kersenhouten kast, die enigszins zweverig doch warme, temperamentvolle klanken ten gehore brengt.

Waarom juist een Serenellini? Ach, dat is een kwestie van smaak. Na diverse merken trekharmonica te hebben uitgeprobeerd, was mijn keuze duidelijk: het wordt een Italiaan!

Ter gelegenheid van mijn 50e verjaardag in december 2009 kreeg ik van al mijn vrienden en familie zoveel geld dat ik daarvan een spiksplinternieuwe trekzak aan kon schaffen: “De Brand New Selli”,  gekocht bij Berend en Tjitske Kok in De Wilp (Gr.).

Wat de aanschaf van dit instrument voor mij extra bijzonder maakt, is dat ik de eerste koper in Nederland ben van dit model Serenellini, nog vaardat hij in januari 2010 officieel in de verkoop ging. Een instrument naar mijn hart, dat meteen aanvoelde alsof hij van mij was. En zo moet het ook zijn. Vandaag de dag gebruik ik haar alleen nog maar voor het geven van lessen.    Oktober 2021: Verkocht aan een cursist. Hoewel nog steeds tevreden, was ik al langere tijd op zoek naar een exemplaar die een tertsknop heeft en een of meerdere registers aan de diskant. De Serenellini is in goede handen bij deze cursist en zo zolang zij op les komt, zie ik mijn oude Serenellini nog regelmatig. Enige weemoed speelde aanvankelijk best wel, maar inmiddels is er is een hele mooie voor in de plaats gekomen.

De Guerrini&Figli A/D

2012

Medio 2012  is mijn repertoire door de toegenomen ervaring uitgebreider geworden en ook heb ik mijn vaardigheden verder kunnen ontwikkelen op de trekharmonica. En zo maak je in de loop der tijd – tijdens een samenspeeldag met passiegenoten – kennis met anders gestemde trekharmonica’s als bijvoorbeeld de in A/D gestemde soortgenoot. Op deze trekharmonica speel ik ondermeer warme, sensuele melodieën uit Italië die op dit instrument beter tot hun recht komen. Deze in A/D gestemde trekharmonica is van het merk Guerrini&Figli, een wat ouder Italiaans model, dat bij mij een waardevol tweede leven leidt. Deze trekharmonica is jarenlang bespeeld door Joop van Doorn, mijn docent. U begrijpt, dit geeft het bespelen ervan een extra dimensie. Maar nu zijn we zes en een half jaar verder en heb ik er al een poos niet meer op gespeeld. Smaken veranderen, je wordt kritischer op je eigen spel en je schaft daardoor een instrument aan die op dat moment beter bij je past. Tijd voor een andere levensfase voor dit intrument. In januari 2019 heb ik haar verkocht aan een collega- trekharmonicaspeler die er – dat weet ik zeker – als een goed huisvader meer om zal gaan. Anders gezegd; zij is in goede handen!

     Guerrini&Figli G/C

2013

In het voorjaar van 2013 heb ik een Guerrini&Figli G/C op de kop kunnen tikken. Ik kwam erachter dat deze stemming nog ontbrak in mijn repertoire. Hoewel ik niet gericht op zoek was naar een bepaald type, moest het wel een Italiaans merk worden. Op de site van Toon Sileon kwam ik deze Guerrini&Figli tegen, exact hetzelfde model als zijn in A/D gestemde “broertje”. Omdat dit model mij goed bevalt wat betreft klank en speelgemak, leek deze mij op het lijf geschreven. Bovendien merk ik dat de G/C stemming toch meer in populariteit toeneemt in ons land, dat  komt de speelfrequentie alleen maar ten goede.                                                      Met deze beschreven instrumenten kan ik een breder repertoire aanbieden tijdens de uitvoeringen die ik ten gehore breng. In mei 2015 heb ik dit instrument weer verkocht ten faveure van de volgende trekharmonica die hieronder staat beschreven.

Van der Aa trekharmonica G/C 

2015  

In de loop van 2015 zag ik in de lessen bij Mark Söhngen diverse medecursisten op een trekharmonica spelen die voorzien waren van registers. Deze geven je de mogelijkheid muziekstukken een ander karakter te geven door bijvoorbeeld de terts uit het basakkoord te halen, een octaaf eronder of erboven toe te voegen dan wel aan de diskant verschillende klanken te creëren. Op deze wijze kan je muziek nóg meer muziek laten zijn. De toenemende kennis en vaardigheden daagden mij ertoe uit hiermee aan de slag te gaan                                           

In maart van dat jaar liep ik toevalligerwijs bij een medespeler tegen een instrument aan die terstond mijn hart veroverde: Een bordeauxrode Van der Aa trekharmonica G/C met registerknoppen. Deze Van der Aa heeft een diepe, warme en volle klank, een soepele balg en is licht in gewicht. Nu wil het wel eens voorkomen dat zich iets voordoet wat de aankoop van een instrument extra cachet geeft. Bij dit exemplaar is dat zeker het geval. De naamgeving van deze trekzak is voor mij een hele bijzondere: Van der Aa, wat n.l. mijn eigenlijke achternaam is. Niet wettelijk, maar wel innerlijk en dat komt steeds meer naar buiten. Dat deze naam een verbindend element vormt met mijn nieuwste aanwinst, zorgt dan ook voor heel veel blijdschap en dus nu al voor emotionele waarde. Ik hoop er tot in lengte van jaren plezier aan te beleven.

        

         De Hohner Compadre G/C/F

2014

Begin begin 2014 heb ik mezelf uitgedaagd om wegwijs te worden op een drierijer trekharmonica. De voor – en nadelen zou ik gaandeweg wel tegenkomen (het missen van de “gedraaide vijf” bijvoorbeeld), echter al spelerderwijs dacht ik daar zeker wel vaardig in te worden. Voor 2014 het streven dit instrument onder de knie te krijgen.  Dit leek te gaan lukken, maar gaandeweg kwam ik steeds het euvel tegen dat de vijfde toetsen op de F en de C- rij niet waren gedraaid, wat mij toch wel erg hinderde. Inmiddels zijn deze toetsen wel gedraaid – naar goed Nederlands gebruik – en is het speelgemak voor mij iets toegenomen. Voor de kenners in harmonicaland: ook in dit geval heb je met nadelen te maken, doch deze leken voor mij beter te hanteren. En zeg nou zelf: gemak dient de mens, toch?  Op het moment dat ik u deze “ontboezeming” doe, schrijven we eind 2014. Nu, medio 2016, ben ik er toch wel achter gekomen dat een drierijer voor mij eigenlijk niet werkt. De voordelen wegen voor mij niet op tegen als nadelen. Ik blijf hinder ondervinden van het feit dat je soms vingers anders moet zetten dan op een tweerijer. Ik gebruik dit instrument nu alleen om in G/C stemming te spelen, zoals zij ook is gevormd na de omzetting van de gedraaide toets. Op www.ggms.nl kunt u meer lezen over de voor en nadelen van een drierijer trekharmonica, mocht u overwegen er een aan te schaffen. De drierijer trekharmonica die ik in bezit heb is de Hohner Compadre, een goedkoper type in zijn soort, doch met een geluid dat mij vanaf het begin positief verrastte: vol en krachtig. Dit exemplaar gebruik ik met name voor de vakanties op de camping, buitenactiviteiten als bijvoorbeeld een kunstmarkt en allerhande gezellige bijeenkomsten.

P.S: Compadre is het Spaanse woord voor vriend. Een vriend is deze Hohner nooit geworden, meer een goede kennis. Begin 2017 heb ik er afstand van gedaan ten faveure van een Polverini.

 

Polverini Gold G/C

2017

Deze Italiaanse trekharmonica leerde ik kennen op een trekharmonicadag in Zwanenburg, en zoals iedere trekharmonicaspeler betaamt, moet je daar natuurlijk even op spelen. Ik vond haar aardig, maar ook niet meer dan dat! Toch is dat niet terecht, want ik vergeleek het instrument met mijn twee toppers: de Serenellini en de VanderAa. En toch heb ik er nu een, hoe kan dat? Nadat ik de Hohner wilde inruilen zocht ik een andere  – G/C gestemde – ervoor terug. Marktplaats bood verschillende opties, doch de Accordeonspecialist in de Wilp – welbekend en oprecht een fantastische zaak – had het een en ander voor me staan waar ik mee uit de voeten zou kunnen. Voor de goede orde: het diende een trekzak te worden uit het middensegment, een die ik met een gerust hart voor mijn campingactiviteiten zou kunnen gebruiken. Een ervan was de Polverini Gold, een tweekorig kastje, nauwelijks gebruikt. Ik speelde erop en wat schetste mijn verbazing? Deze Polverini heeft een warme, volle klank, een redelijk soepele balg en ziet er nog goed uit ook. Een alleraardigst apparaat voor een evenzo alleraardigste prijs! Deze “Polverini di Originale” zoals ik hem nu al liefkozend noem, gaat bij mij een prettig leven leiden op campings, verjaardagen of zomaar even tussendoor. Het verhaal van deze aanschaf schuilt in het volgende: In december 2016 was ik twaalf-en-een-half-jaar in dienst bij mijn werkgever. Ter gelegenheid daarvan kreeg ik een jubileumuitkering. Met de inruil van de Hohner Comprade volstond dit bedrag om deze Polverini te kunnen kopen. Een mooie besteding derhalve.

 

Hohner Ouverture V

2019

Nooit gedacht dat ik op deze volwaardige, zeer complete trekharmonica    zou  gaan spelen. Ik was toe aan een C/F trekharmonica met meer mogelijkheden dan mijn Serenellini, dat slechts een tweekorig basis instrument is. Tien jaar geleden was ik daar heel blij mee, maar met het toenemen van je vaardigheden en het ontdekken van meer mogelijkheden op de trekzak, wilde ik – naast mijn VanderAa G/C – ook in deze stemming meer kunnen doen met registers. En zo gebeurde het als wel vaker: niet gericht op zoek, zeker ook geen haast. En toen kwam ik dit exemplaar tegen het lijf: een Hohner Ouverture V, destijds nieuw gekocht in Duitsland, een van de laatste exemplaren, echter nooit op gespeeld. En dat kon ik zien bij de bezichtiging. Geen krasje, geen buts, werkelijk geen enkel gebruiksspoor waarneembaar. Ook het binnenwerk ziet er perfect uit. Nout Martinali heeft dit instrument kort ervoor nog nagekeken en waar nodig gestemd. In feite speel ik nu op een nieuw instrument.                                                      Het gewicht is wel iets waar ik vooralsnog even aan moet wennen: 7,2 kg. schoon aan de haak. Maar: meer tongen, 11 registers aan de diskant en drie aan de baskant maakt dat het geheel meer gewicht vormt. De Hohner Ouverture V (V = vijfkorig) is een twee-en-een-halfrijer. Er zitten aan de kinzijde twee knopen extra, waardoor je in de lage tonen net wat meer kunt. Enig nadeel zou kunnen zijn dat je slechts acht bassen tot je beschikking hebt. Ik heb daar wel over nagedacht, maar ik viel gelijk voor dit apparaat met al haar mogelijkheden, dat ik niet ook nog het verlangen koesterde om 12 bassen te hebben zoals doorgaans gebruikelijk is bij twee-en-een-halfrijers. Dit type trekharmonica is in Nederland niet erg gangbaar. Waarschijnlijk omdat het gewicht de meesten afschrikt. De charme van een “knus houten kistje” is er natuurlijk ook door verdwenen, maar de mogelijkheden die je extra hebt, daar kan je je voordeel mee doen. Deze Hohner Ouverture V gaat bij mij een mooi, muzikaal leven leiden. Voornamelijk zal ik haar bespelen bij serieuze optredens. Dit zal ik vaker in zithouding doen in verband met het gewicht. U zult er zeker meer van horen. Bijvoorbeeld op mijn YouTubekanaal “De Dansende Balg”.

Mengascini D 212E  C/F

  2021

In oktober 2021 heb ik mijn eerste eigen trekharmonica – de Serenellini Selli 2 – verkocht ten gunste van de Mengascini D 212. Hier gaat een verhaaltje aan vooraf!  Al een tijdje mijmerde ik over de verkoop van mijn Serenellini omdat ik op dit instrument de tertsknop miste en een of twee registers aan de discant. Die kun je er op laten zetten hoor ik u reeds zeggen. Dat kan inderdaad, maar nu wilde het feit dat een leerling van mij deze trekzak al een paar maanden huurde en er aan gehecht leek te geraken. Ze vond het instrument heerlijk spelen! We kwamen tot een deal: Zij kocht mijn Serenellini. Tegelijkertijd deed ik zaken met iemand die een Mengascini in de verkoop deed. Een man die ik ken, verstand van zaken heeft en derhalve absoluut betrouwbaar is. En zo kon het gebeuren dat op het zelfde moment drie mensen heel gelukkig waren (en zijn!). Afstand nemen van mijn Serenellini ging niet geheel zonder weemoed. Ik heb er tenslotte mijn speelplezier aan te danken, ik heb er veel op geleerd en les op gegeven. Echter, zij is nu in goede handen en het aardige is: ik zie mijn oude Serenellini regelmatig terug wanneer deze leerling bij mij op les komt.                                                          Inmiddels is de Mengascini – voorien van tertsknop aan de baskant en register aan en discant aan haar levenswandel begonnen. Zij klinkt mooi, subtiel. Het kastje is comapct. Het instrument speelt licht. Ik vind de klank zelfs mooier dan de kort daarvoor verkochte Serenellini. Ik ga er veel plezier aan beleven. Tijdens het lesgeven, het les krijgen en optredens verzorgen wanneer de coronapandemie voorbij is.

 

 

 

 

 

De Dansende Balg uit Tiel

Speelt muziek met Hart en Ziel