Mijn trekharmonica's


De Serenellini

Brand New Selli C/F

De Serenellini waar ik op speel is een in Italië gebouwd instrument. Een in C/F gestemde tweerijer met een kersenhouten kast, die enigszins zweverig doch warme, temperamentvolle klanken ten gehore brengt.

Waarom juist een Serenellini? Ach, dat is een kwestie van smaak. Na diverse merken trekharmonica te hebben uitgeprobeerd, was mijn keuze duidelijk: het wordt een Italiaan!

Ter gelegenheid van mijn 50e verjaardag in december 2009 kreeg ik van al mijn vrienden en familie zoveel geld dat ik daarvan een spiksplinternieuwe trekzak aan kon schaffen: "De Brand New Selli",  gekocht bij Berend en Tjitske Kok in De Wilp (Gr.).

Wat de aanschaf van dit instrument voor mij extra bijzonder maakt, is dat ik de eerste koper in Nederland ben van dit model Serenellini, nog vaardat hij in januari 2010 officieel in de verkoop ging.

Een instrument naar mijn hart derhalve, dat meteen aanvoelde alsof hij van mij was. En zo moet het ook zijn!

De Guerrini&Figli A/D

Medio 2012  is mijn repertoire door de toegenomen ervaring uitgebreider geworden en ook heb ik mijn vaardigheden verder kunnen ontwikkelen op de trekharmonica. En zo maak je in de loop der tijd - tijdens een samenspeeldag met passiegenoten - kennis met anders gestemde trekharmonica's als bijvoorbeeld de in A/D gestemde soortgenoot. Op deze trekharmonica speel ik ondermeer warme, sensuele melodieën uit Italië die op dit instrument beter tot hun recht komen. Deze in A/D gestemde trekharmonica is van het merk Guerrini&Figli, een wat ouder Italiaans model, dat bij mij een waardevol tweede leven leidt. Deze trekharmonica is jarenlang bespeeld door Joop van Doorn, mijn docent. U begrijpt, dit geeft het bespelen ervan een extra dimensie.

                                                     De Guerrini&Figli G/C

Inmiddels - we schrijven  voorjaar 2013 - heb ik een Guerrini&Figli G/C op de kop kunnen tikken. Ik kwam erachter dat deze stemming nog ontbrak in mijn repertoire. Hoewel ik niet gericht op zoek was naar een bepaald type, moest het wel een Italiaans merk worden. Op de site van Toon Sileon kwam ik deze Guerrini&Figli tegen, exact hetzelfde model als zijn in A/D gestemde "broertje". Omdat dit model mij goed bevalt wat betreft klank en speelgemak, leek deze mij op het lijf geschreven. Bovendien merk ik dat de G/C stemming toch meer in populariteit toeneemt in ons land, dat  komt de speelfrequentie alleen maar ten goede.                                                      Met deze beschreven instrumenten kan ik een breder repertoire aanbieden tijdens de uitvoeringen die ik ten gehore breng. In mei 2015 heb ik dit instrument weer verkocht ten faveure van de volgende trekharmonica die hieronder staat beschreven.

 

Van der Aa trekharmonica G/C   

In de loop van 2014 zag ik in de lessen bij Mark Söhngen diverse medecursisten op een trekharmonica spelen die voorzien waren van registers. Deze geven je de mogelijkheid muziekstukken een ander karakter te geven door bijvoorbeeld de terts uit het basakkoord te halen, een octaaf eronder of erboven toe te voegen dan wel aan de diskant verschillende klanken te creëren. Op deze wijze kan je muziek nóg meer muziek laten zijn. De toenemende kennis en vaardigheden daagden mij ertoe uit hiermee aan de slag te gaan                                           

In maart 2015 liep ik toevalligerwijs bij een medespeler tegen een instrument aan die terstond mijn hart veroverde: Een bordeauxrode Van der Aa trekharmonica G/C met registerknoppen. Deze Van der Aa heeft een diepe, warme en volle klank, een soepel balg en is licht in gewicht. Nu wil het wel eens voorkomen dat zich iets voordoet wat de aankoop van een instrument extra cachet geeft. Bij dit exemplaar is dat zeker het geval. De naamgeving van deze trekzak is voor mij een hele bijzondere: Van der Aa, wat n.l. mijn eigenlijke achternaam is. Niet wettelijk, maar wel innerlijk en dat komt steeds meer naar buiten. Dat deze naam een verbindend element vormt met mijn nieuwste aanwinst, zorgt dan ook voor heel veel blijdschap en dus nu al voor emotionele waarde. Ik gebruik dit instrument dan ook alleen voor het serieuze "binnenwerk", dus niet voor markten e.d in de buitenlucht. Ik hoop er tot in lengte van jaren plezier aan te beleven.

Inmiddels is deze trekharmonica de meest gebruikte in mijn muzikale activiteiten.

         

          De Hohner Compadre G/C/F

Begin begin 2014 heb ik mezelf uitgedaagd om wegwijs te worden op een drierijer trekharmonica. De voor - en nadelen zou ik gaandeweg wel tegenkomen (het missen van de "gedraaide vijf" bijvoorbeeld), echter al spelerderwijs dacht ik daar zeker wel vaardig in te worden. Voor 2014 het streven dit instrument onder de knie te krijgen.  Dit leek te gaan lukken, maar gaandeweg kwam ik steeds het euvel tegen dat de vijfde toetsen op de F en de C- rij niet waren gedraaid, wat mij toch wel erg hinderde. Inmiddels zijn deze toetsen wel gedraaid - naar goed Nederlands gebruik - en is het speelgemak voor mij iets toegenomen. Voor de kenners in harmonicaland: ook in dit geval heb je met nadelen te maken, doch deze leken voor mij beter te hanteren. En zeg nou zelf: gemak dient de mens, toch?  Op het moment dat ik u deze "ontboezeming" doe, schrijven we eind 2014. Nu, medio 2016, ben ik er toch wel achter gekomen dat een drierijer voor mij eigenlijk niet werkt. De voordelen wegen voor mij niet op tegen als nadelen. Ik blijf hinder ondervinden van het feit dat je soms vingers anders moet zetten dan op een tweerijer. Ik gebruik dit instrument nu alleen om in G/C stemming te spelen, zoals zij ook is gevormd na de omzetting van de gedraaide toets. Op www.ggms.nl kunt u meer lezen over de voor en nadelen van een drierijer trekharmonica, mocht u overwegen er een aan te schaffen. 

De drierijer trekharmonica die ik in bezit heb is de Hohner Compadre, een goedkoper type in zijn soort, doch met een geluid dat mij vanaf het begin positief verrastte: vol en krachtig. Dit exemplaar gebruik ik met name voor de vakanties op de camping, buitenactiviteiten als bijvoorbeeld een kunstmarkt en allerhande gezellige bijeenkomsten.

P.S: Compadre is het Spaanse woord voor vriend. Een vriend is deze Hohner nooit geworden, meer een hele goede kennis. Begin 2017 heb ik er afstand van gedaan ten faveure van een Polverini.

 

Polverini Gold

Deze Italiaanse trekharmonica leerde ik kennen op een trekharmonicadag in Zwanenburg, en zoals iedere trekharmonicaspeler betaamt, moet je daar natuurlijk even op spelen. Ik vond hem aardig, maar ook niet meer dan dat! Toch is dat niet terecht, want ik vergeleek het instrument met mijn twee toppers: de Serenellini en de VanderAa. En toch heb ik er nu een, hoe kan dat? Nadat ik de Hohner wilde inruilen zocht ik een andere  - G/C gestemde - ervoor terug. Marktplaats bood verschillende opties, doch de Accordeonspecialist in de Wilp - welbekend en oprecht een fantastische zaak - had het een en ander voor me staan waar ik mee uit de voeten zou kunnen. Voor de goede orde: het diende een trekzak te worden uit het middensegment, een die ik met een gerust hart voor mijn campingactiviteiten zou kunnen gebruiken. Een ervan was de Polverini Gold, een tweekorig kastje, nauwelijks gebruikt. Ik speelde erop en wat schetste mijn verbazing? Deze Polverini heeft een warme, volle klank, een redelijk soepele balg en ziet er nog goed uit ook. Een alleraardigst apparaat voor een evenzo alleraardigste prijs! Deze "Polverini di Originale" zoals ik hem nu al liefkozend noem, gaat bij mij een prettig leven leiden op campings, verjaardagen of zomaar even tussendoor. Het verhaal van deze aanschaf schuilt in het volgende: In december 2016 was ik twaalf-en-een-half-jaar in dienst bij mijn werkgever. Ter gelegenheid daarvan kreeg ik een jubileumuitkering. Met de inruil van de Hohner Comprade volstond dit bedrag om deze Polverini te kunnen kopen. Een mooie besteding derhalve.

 

 

 

 

 

De Dansende Balg uit Tiel

Speelt muziek met Hart en Ziel

 
Trekzakmuzikant

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK