Homepage

 "DE DANSENDE BALG"

 TREKZAKMUZIKANT

 

Ik, Dick Steenbergen (van der Aa) uit Tiel, ben mijn leven lang actief in met name de klassieke muziek. Begon zoals velen op de blokfluit, speelde acht jaar viool en bracht met passie klanken uit op een lier, een soort harp. Ook de klassieke gitaar is niet aan mij voorbij gegaan. Het elektrisch akkoordorgel heeft inmiddels ook haar intrede gedaan in het instrumentarium.

Sinds 2009 ben ik gegrepen door wat in de volksmond de "trekzak" wordt genoemd. De officiële naam voor dit edele instrument is "trekharmonica" of "diatonische accordeon" en derhalve verwant aan het veel bekendere accordeon.

Na een korte cursus bij Wouter Kuyper in Nieuwegein ben ik medio 2009 bij Joop van Doorn te Druten in de leer gegaan. Sinds begin 2014 volg ik groepslessen bij Mark Söhngen. Het bezoeken van festivals en losse workshops behoren ook tot mijn bezigheden. Ik verzorg daarbij ook optredens.

Inmiddels heb ik een breed scala aan liedjes en nummers opgebouwd, waarbij ik me voornamelijk toeleg op de volksmuziek. Liederen en songs uit vele landen van Europa: melodramatische klanken uit Rusland, mystieke Keltische tonen uit ondermeer Ierland, vrolijke Italiaanse dansen, prettige deuntjes uit Frankrijk, verrassende melodietjes uit Scandinavië etc.

Voor ouderen heb ik Oudhollandse liedjes op mijn programma staan. Op dit moment breid ik mijn repertoire uit met een selectie aan liedjes uit de popmuziek en filmmuziek.

Ook klassieke muziek heeft mijn warme belangstelling en begint deel uit te maken van mijn repertoire. Veelal improviseer ik zelf en leer op het gehoor muziekstukken uit mijn hoofd.

In de decembermaand kunt u mij horen met een breed repertoire aan kerstiederen.

Mijn drijfveer is wat mensen bindt en verbindt. Muziek is daarbij een uitstekende vorm van communicatie die internationaal verstaan wordt.

Mijn muzikale opluisteringen dienen voor de sfeer, ontspanning en interesse in andere culturen.

 

Inmiddels geef ik ook les op de trekharmonica. Zowel privé als in verenigingsverband probeer ik mensen enthosiast te maken en hen wegwijs te maken op dit edele instrument.

 De Dansende Balg uit Tiel

Speelt muziek met Hart en Ziel

 
Trekzakmuzikant

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK